Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Siz de 850 bin mutlu danışanımız gibi hayatınızın kontrolünü elinize alın.

Modern iş dünyasında, "İşe gitmek istemiyorum." ifadesi birçok çalışanın zaman zaman hissettiği bir duygu haline gelmiştir. İş stresi, motivasyon eksikliği, tükenmişlik sendromu ve iş tatminsizliği gibi faktörler, çalışanların işlerine karşı duydukları ilgiyi azaltabilir. Bu durum, sadece bireysel verimliliği değil, aynı zamanda genel yaşam kalitesini de olumsuz etkiler. Çalışmayı istememe sorunu hem çalışanlar hem de işverenler için önemli bir mesele olup, bu sorunun nedenlerini ve çözüm yollarını anlamak, daha verimli bir iş hayatı için kritik öneme sahiptir.

Çalışmayı istememe sorunu, işe karşı olan ilgi ve motivasyonun azalmasıyla fiziksel ve zihinsel olarak sürekli yorgunluk hali olarak ortaya çıkabilir. Yaşanan bu sürekli yorgunluk, enerji kaybı, bitkinlik ve duygusal yıpranmayı da beraberinde getirerek tükenmişlik sendromuna yol açabilir. Bununla birlikte iş performansının verimliliğinde belirgin bir düşüş yaşanabilir ve kişiler işten kaçma davranışı sergileyebilirler.

Neden İşe Gitmek İstemiyorum?

İşe gitmek istememenin iş yerinde yaşanan negatif olaylar ve bu olayların yarattığı stres, motivasyon düşüklüğü, tükenmişlik ve iş memnuniyetsizliği gibi birçok farklı nedeni olabilir. Bunlara ek olarak kişinin iş yerinde devamlı olarak iş arkadaşlarıyla sorun yaşaması da işe gitmek istememesine sebep olabilir1.

1. İş Stresi: İş yerinde yaşanan yoğun stres, çalışanların motivasyonunu ciddi şekilde düşürebilir. Stres kaynakları arasında ağır iş yükü, sıkı teslim tarihleri ve zorlayıcı iş ortamı sayılabilir. İş ortamında yeteri kadar sosyal destek olmaması, fazla mesai, işverenle iyi bir ilişkinin olmaması zorlayıcı iş ortamına örnek olarak verilebilir.

2. Motivasyon Eksikliği: Çalışanların işlerine olan ilgilerini kaybetmeleri, motivasyon eksikliğine yol açar. Bu durum, genellikle monoton işler, yetersiz takdir ve ödüllendirme sistemleriyle ilişkilidir. Örneğin, kişinin ara vermeden yoğun bir şekilde çalışması ve çalışmalarının karşılığı olarak ödüllendirilmemesi emeklerinin karşılığını alamıyormuş gibi hissettireceğinden dolayı motivasyonunu düşürebilir ve gelecekteki iş performansını olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

masa başında çalışan bir kadın görseli

3. Tükenmişlik Sendromu: Uzun süreli yoğun çalışma, çalışanların fiziksel ve zihinsel olarak yıpranmasına neden olabilir. Bu da çalışanın hem fiziksel hem de duygusal olarak işe gitme motivasyonlarını ve işe bağlılıklarını kaybetmesine yol açabilir. Sürekli yorgunluk ve enerji kaybı, çalışanların işe gitmek için gerekli fiziksel ve zihinsel gücü bulamamalarına neden olabilir. Bununla birlikte işle ilgili olumsuz duyguların artması da çalışanların işe gitmek istememesine yol açabilir.

Çalışmayı İstememe Sorunuyla Başa Çıkma Yöntemleri

Çalışmak istememe sorunu, bireylerin iş performanslarını ve genel yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen yaygın bir durumdur. Her ne kadar kişileri bireysel olarak etkileyen bir sorun olarak görünse de bu sıkıntının birçok kişide yaşanmasının toplumsal olarak da bir yansıması olacaktır. Örneğin, işe gitmek istemeyen bir çalışan, iş yerindeki diğer çalışma arkadaşlarını da olumsuz olarak etkileyebilir ve büyük resme bakıldığında bu durum, çalışılan kurum için istenmeyen etkiler yaratabilir2.

Bu sorunla başa çıkmak için uygulanabilecek çeşitli stratejiler bulunmaktadır. Siz de bahsedilen stratejileri uygulamayı deneyerek bu sorunun hayatınızdaki olumsuz etkilerini azaltmaya çalışabilirsiniz.

1. İş hayatınızla özel hayatınızın dengesini kurun.

İş ve özel hayat dengesini kurmak genel olarak yaşam kalitenizi arttırır. Bu dengeyi sağlamak için mesai saatleri dışında kendinize ve sosyal çevrenize vakit ayırmanız oldukça önemlidir. Buna ek olarak düzenli tatiller yapmak ve tatil anlarında işle ilgilenmemek de enerji depolamanıza yardımcı olur.

iş ve özel yaşam dengesi görseli

2. Kişisel gelişiminize yatırım yapın.

Kişisel gelişim, hayatınızın her alanında kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Eğitimler, kurslar, sertifika programları, kişisel ve profesyonel gelişiminizi destekleyen kitaplar ve araştırmalar hem özel hayatınızda hem de iş hayatınızda becerilerinizi ve yetkinliğinizi arttırarak işe olan ilginizi canlı tutmanıza fayda sağlar. Bunların yanı sıra iş dışında keyif aldığınız hobileri keşfedip onlara vakit ayırmak da stresinizi azaltır ve genel yaşam tatmininizi artırmaya yardımcı olur.

3. İş yerinizde destek sistemleri oluşturun.

İş yerinde sağlanan psikolojik ve sosyal destek motivasyonunuzu arttırmaya yardımcı olur. İş arkadaşlarınızla iyi ilişkiler kurmak, iş yeriyle ilgili yaşanan benzer problemleri ve stresleri onlarla paylaşmak psikolojik olarak destek sağlayacaktır. Bunlara ek olarak, gerektiği zamanlarda ve çok zorlanılan durumlarda yöneticilerden destek almak iş stresinizi azaltmaya katkı sağlayacaktır.

4. İş ortamınızı iyileştirin.

Çalıştığınız ortam motivasyonunuzu arttırma açısından oldukça önemlidir. İş ortamınızı daha iyi bir hale getirmek için rahat ve ergonomik bir çalışma alanı yaratmaya çalışın. Ek olarak, çalıştığınız ortamın temiz, düzenli ve estetik açıdan hoş olması da çalışma motivasyonunuzu ve isteğinizi arttırmaya yardımcı olabilir. Son olarak, iş yeri içerisinde dinlenmek ve rahatlamak için kendinize alanlar belirlemek de yoğun iş temposu ve stresiyle baş etmede fayda sağlayabilir.

5. Amaç ve hedef belirleyin.

İş motivasyonunuzu artırmak için net amaç ve hedeflere sahip olmak oldukça önemlidir. Bu nedenle kendinize hem uzun hem kısa vadeli amaçlar belirleyerek gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyarak motivasyonunuzu ve başarınızı artırabilirsiniz. Bununla birlikte hedeflere ulaşma sürecinizi düzenli olarak gözden geçirmek ve gerekli ayarlamaları yapmak geleceğe dair çalışma motivasyonunuzu da iyileştirecektir. Örneğin, o hafta için bir yapılacaklar listesi hazırlamak, bir sene içerisinde ulaşılacak hedefler belirlemek işe olan ilginizin kaybolmasını engelleyecektir.

İşe gitmek ve çalışmak istememek günümüze birçok çalışanın yaşadığı ortak bir sorundur. Ekonomik nedenler, iş stresi, tükenmişlik, iş tatminsizliği gibi nedenler bu duruma sebebiyet verebilir. Çalışmak istememe psikolojisiyle başa çıkmak için yapılacaklar iş ve özel hayat dengesini kurma, kişisel gelişime vakit ayırma, iş yerinde sosyal destek oluşturmak, iş ortamını fiziksel olarak iyileştirmek; iş stresiyle başa çıkmak, motivasyonu artırmak ve tükenmişlik sendromunu önlemek için büyük önem taşır. Unutmayın, sağlıklı bir iş hayatı, mutlu ve verimli bir yaşamın anahtarıdır.

Kaynakça

  1. Aksoy, A. (2005). Çalışma hayatında stres kaynakları, stres belirtileri ve stres sonuçlarının incelenmesi üzerine bir araştırma. Journal of Social Policy Conferences, 49.
  2. Avcı, A. (2019). İş ve iş stresi yönetimi. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6(1), 290-296.
*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.
-->