Psikoterapi Nedir? Terapi Kaç Ayda Etkili Olur? Ne Zaman Biter?

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Siz de 850 bin mutlu danışanımız gibi hayatınızın kontrolünü elinize alın.

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi kişilerin duygularının, düşüncelerinin, hayatı algılayış biçimlerinin ve inançlarının irdelenerek problemlerinin çözülmesini, hayat kalitelerinin iyileştirilmesini ve stres kaynaklarının azaltılmasını hedefleyen psikolojik bir süreçtir. Bireysel terapilerde bu süreç terapist ve danışan iş birliği ile yürütülür.

Psikoterapi süreci basit bir dertleşme sürecinden çok daha fazlasıdır. Bu süreçte danışanların hayatlarını zorlaştıran durumları ve bu durumları algılayış biçimlerini fark etmesi ve kendilerini daha iyi tanımaları, neyi neden yaptıklarını daha iyi anlamaları ve daha sağlıklı başa çıkma biçimleri geliştirmeleri amaçlanır. Bu süreçte terapist danışanı yargılamadan ve dikkatle danışanın dünyasını dinler. Danışanı tanımaya ve anlamaya yönelik bu süreçte birlikte terapide izleyecekleri yol haritasını oluştururlar.

Özetle psikoterapi, bir ruh sağlığı profesyoneli ile konuşarak sorunlarınızı daha iyi anlamlandırdığınız, kendinizi daha iyi tanımaya başladığınız, hayatınızda değiştirmek ve düzenlemek istediğiniz şeylere karar verdiğiniz ve ruh sağlığınızı iyileştirip iyilik halini korumak adına gerçekleştirdiğiniz bir kendini tanıma sürecidir.

online terapi alarak sorunlarını çözen bir kadın çizimi

Psikoterapist Kimdir?

Psikoterapist herhangi bir psikoterapi yaklaşımının eğitimini ve süpervizyonunu almış ruh sağlığı uzmanıdır. Psikoterapi eğitimini tamamlamış olan 4 yıllık psikoloji bölümü mezunu psikologlar ve psikiyatristler psikoterapi hizmeti verebilmektedir. Online ya da yüz yüze terapi hizmetileri alırken hizmet veren terapistin yeterlilik ve uzmanlıklarından emin olunmalıdır.

Psikoterapi Yöntemleri

Psikoterapide yalnızca bir terapi yöntemi yoktur. Birçok farklı terapi yaklaşımı ve teknik vardır. Kullanılan teknikler terapistin eğitimine, danışanın ihtiyaçlarına ve kullanılan terapötik yaklaşıma bağlı olarak değişebilir. Aşağıda bu terapi yaklaşımlarının en yaygın olanları:

  • Bilişsel davranışçı terapi
  • Şema terapi
  • Kabul ve kararlılık terapisi
  • Psikodinamik terapi
  • EMDR terapisi

Psikoterapi Nasıl Uygulanır?

Psikoterapi, danışanın zihnini sansürlemeden kendisi, duyguları, düşünceleri ve deneyimleri üzerine konuşması ve terapistin empatik bir yaklaşımla danışanı dinlemesi ve bu içsel deneyimler arasında bağlantı kurmasına yardımcı olmasıyla uygulanır.

Terapi süreci ekole göre değişiklik gösterebilir ancak genellikle ilk birkaç seans danışanın şikayetlerinin dinlendiği, temel demografik ve gelişimsel bilgilerinin toplandığı evredir. Bundan sonra bazı ekoller şikayete ve semptomlara odaklanarak bu şikayetlerle başa çıkma yöntemlerinin gelişmesi üzerine çalışır. Bazı ekollerde ise bu şikayetlerin danışanın yaşam öyküsünde nasıl bir yeri olduğu anlaşılmaya çalışılır ve danışan bunları nasıl dönüştürebileceği üzerine yoğunlaşır.

Terapi boyunca, terapist ve danışan süreci düzenli olarak değerlendirir. Danışanın gelişen ihtiyaçlarına ve koşullarına göre süreçte değişiklikler yapılabilir. Danışanın şikayetleri hafiflediyse veya danışan bunlarla baş edebileceği yöntemleri süreç boyunca edindiyse, daha sakin ve dengeli bir iç dünya edinmeye başladıysa terapi sonlandırılabilir.

Psikoterapiye Kimler Gidebilir?

Psikoterapiye yalnızca psikolojik bozuklukları olan kişilerin gittiği doğru bir inanış değildir. Psikoterapiye başlamak için herhangi bir önkoşul yoktur. Yaşamında tekrarlayan bazı döngülerden rahatsızlık duyan, yoğun stres yaşayan, işlevselliği etkilenen bir psikolojik bozukluk yaşayan, yas sürecinde olan ya da kendini daha iyi tanımak isteyen herkes psikoterapi sürecine başlayabilir. Terapinin neden herkes için olduğuna dair yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Herkesin süreci kendine özgüdür ve onun ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Psikoterapiye İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Psikoterapiye gitmek istemenin yanında terapiye başlamaya ihtiyacımız olduğunu anlamak ve böyle bir sürece başlamamız gerekebileceğini fark etmek de önemlidir. Bu noktada kendimizi iyi tanımak ve dinlemek çok değerlidir. Aşağıda terapiye ihtiyacınız olduğunu gösteren bazı sorunları listeledik:

  • Kaygı bozukluğu
  • Depresif semptomlar
  • Uyku problemleri
  • Uzamış yas süreci
  • Yeme bozuklukları
  • İlişki problemleri
  • Stresli yaşam olayları
  • Stresle başa çıkmakta zorlanma
  • Öfkeyle kontrolü sorunları
  • Romantik ilişkide çözümlenemeyen sorunlar
  • Sınır koymakta zorlanma

Yaşadıklarınız, düşündükleriniz ve hissettikleriniz yaşamınızı olumsuz yönde etkiliyorsa kendinize neye ihtiyacınız olduğunu ve neyin size iyi geleceğini sormalı ve daha iyi hissetmek için terapiye başlamayı değerlendirebilirsiniz.

Psikoterapinin Faydaları Nelerdir?

Psikoterapinin bilimsel araştırmalarca gösterilmiş birçok yararı vardır. Terapinin faydaları arasında şunlar yer alabilir:

  • İşlevsiz düşünce ve davranışları fark etmek ve değiştirmek
  • Sosyal ilişkileri iyileştirmek
  • Stresle daha iyi başa çıkabilmek ve kriz durumlarını daha iyi yönetebilmek
  • Olumsuz etkileyen alışkanlıkları bırakıp daha sağlıklı alışkanlıklarla değiştirmek
  • Yaşama daha esnek ve gerçekçi bir biçimde bakabilmek
  • Öz güveni arttırmak
  • Güçlü duygularla başa çıkabilmek
  • Problem çözme becerilerini geliştirmek

Psikoterapi Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Biter?

Bir terapi seansı genellikle 45-60 dakika arasında sürer. Seansların gerçekleşme sıklığı ve terapinin ne kadar süreceği ise danışanın ihtiyacına ve durumuna göre belirlenir.

Psikoterapi süreçleri terapi hedeflerine ulaşıldığında danışanla karşılıklı konuşarak sonlandırılır. Psikoterapi sürecinin bitmesi demek danışanın psikoterapistiyle ilişkisini tamamen sonlandırması demek değildir. Daha sonra kontrol seansları ile ya da danışan ihtiyaç duydukça tekrar psikoterapistine danışabilir.

terapi ortamında psikoloğuyla terapi seansı çizimi

Ücretsiz Psikoterapi Hizmeti Bulabilir Miyim?

Ücretsiz ya da uygun ücretli psikoterapi hizmeti alınıp alınamayacağı da çok bilinmeyen bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Ücretsiz terapi hizmeti alabileceğiniz seçenekler de mevcut. Bazı belediyeler, toplum ruh sağlığı merkezleri, öğrenciyseniz okuduğunuz üniversite, devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve üniversite hastaneleri ücretsiz psikolojik destek verebilmektedir. Ücretsiz terapi blog yazımızda bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Bununla birlikte süpervizyon kapsamında danışan gören klinik psikologlar uygun ücretle özel psikoterapi desteği verebilmektedir. Ayrıca Hiwell Online Terapi Platformu uygun ücretlerle ulaşılabilir psikoterapi hizmeti vermektedir. Hiwell üzerinden sizin ihtiyacınıza uygun uzman klinik psikologla eşleşip terapi sürecinize uygun bir ücretle başlayabilirsiniz. Uzman online psikolog listemizden uzman psikologlarımızı görüntüleyebilirsiniz.

Sonuç

Özetle psikoterapi isteyen herkesin ihtiyaç duyduğunda başvurabileceği, birçok faydası olan bilimsel bir yöntemdir. Psikoterapiye başlamanın herhangi bir önkoşulu yoktur. Kişinin bu sürece ihtiyaç duyması ve başlamak istemesi yeterlidir.

Kişiler psikoterapi sürecine girmeye karar verdikten sonra bu süreçle ya da seansların içeriğiyle alakalı sorularını ön görüşmede ya da seans içerisinde psikoterapistlerine rahatlıkla ve çekinmeden sorabilir ve soru işaretlerine cevap bulabilirler.

Kaynakça

  1. Hollon, S. D., Stewart, M. O., & Strunk, D. (2006). Enduring effects for cognitive behavior therapy in the treatment of depression and anxiety. Annual Review of Psychology, 57, 285–315.
  2. Foroushani, P. S., Schneider, J., & Assareh, N. (2011). Meta-review of the effectiveness of computerised CBT in treating depression. BMC psychiatry, 11(1), 1-6.
  3. Dugas, M. J., Ladouceur, R., Léger, E., Freeston, M. H., Langolis, F., Provencher, M. D., & Boisvert, J. M. (2003). Group cognitive-behavioral therapy for generalized anxiety disorder: treatment outcome and long-term follow-up. Journal of consulting and clinical psychology, 71(4), 821.
  4. Cook, S. C., Schwartz, A. C., & Kaslow, N. J. (2017). Evidence-based psychotherapy: advantages and challenges. Neurotherapeutics, 14(3), 537-545.
*Sitemizde bulunan yazılar tıbbi tavsiye içermez ve yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Yazılardan yola çıkarak bir hastalık tanısı konulamaz. Hastalık tanısını yalnızca psikiyatri hekimleri koyabilir.