İlayda Cebeciler Yazıları
İC
İlayda Cebeciler
Psikolog
Yazar Hakkında
İstanbul Bilgi Üniversitesi psikoloji bölümünden 2020 yılında onur derecesi ile mezun oldum. Lisans dönemim boyunca aldığım çeşitli eğitimler ve okul bünyesinde bulunan psikolojik danışmanlık servisinin gönüllü deşifre çalışmalarına katılmamla birlikte klinik psikoloji alanında ilerlemek istediğimi fark ettim. Aynı dönemde Fransız Lape Hastanesinde klinik stajımı tamamladım. Lisans dönemimin hemen sonrasında özel eğitim alanında 6 ay boyunca çocuklar ve ebeveynleri ile çalışma imkanına sahip oldum. Ardından etkinliği kanıtlanmış, bilimselliği ön plana koyan bir terapi yöntemi olan bilişsel davranışçı terapi ekolü temel eğitimini Prof. Ebru Şalcıoğlu tarafından alarak tamamladım ve süpervizyon kapsamında yetişkin danışanlar görmeye başladım. Aynı dönemde mindfulness çalışmalarına ilgi duymaya başladım ve Amerikan Hastanesi Code Lotus bünyesinde 8 haftalık mindfulness temelli stres azaltma (MBSR) programını tamamladım ve bu alanda çeşitli eğitimlere katıldım. Yüksek lisansımın birinci yılı boyunca Fransız Lape Hastanesi geriatri bölümünde gönüllü psikolog olarak çalıştım ve danışanlar görmeye devam ettim. Şu an Kent Üniversitesinde klinik psikoloji yüksek lisans programında tez döneminde olmakla beraber güncel olarak bilişsel davranışçı terapi ve üçüncü nesil terapiler ile yetişkinlerle çalışmaktayım.
Kaygının Görünmeyen Yüzü: Yüksek İşlevli Anksiyete Nedir?
Yüksek işlevli anksiyete, kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyebilen, ancak dışarıdan genellikle fark edilmeyen bir durumdur. Bu içerikte, yüksek işlevli anksiyetenin belirtilerini, etkilerini ve bu durumu yönetmek için kullanılan stratejileri ve tedavi seçeneklerini keşfedin.
Devamını OkuYetişkinlerde ve Çocuklarda Anne Bağımlılığı: Anneye Bağımlılık Sendromu Nasıl Geçer?
Anne bağımlılığı bakım veren ile ilişkide bağımlılıktan bağlılığa geçişi tam olarak sağlayamayan çocuklarda ortaya çıkan, birtakım davranış kalıplarıyla kendini gösteren ve yetişkinlikte de devam edebilen bir bağımlılık türüdür.
Devamını OkuDuygudurum Bozuklukları Nelerdir? Duygudurum Bozukluğu Belirtileri, Türleri, Tedavisi ve Destek Olmak için 11 Öneri
Duygudurum bozuklukları, duyguların abartılı şekilde yaşanması veya çok düşük bir seviyeye inmesi ile tekrarlayıcı bir şekilde ortaya çıkan ve önemli ruh sağlığı problemleridir.
Devamını OkuDuygusal Yeme Bozukluğu Nedir? Nasıl Anlaşılır? Önleme ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Duygusal yeme kişinin gerçek bir açlık hissetmeden, olumsuz duygular karşısında yemek yemeye yöneldiği döngüsel bir bozukluktur. Birçok bireysel ve durumsal farklılık bu durumun ortaya çıkmasında etkili olabilmektedir.
Devamını OkuEko-Anksiyete Nedir? Ekolojik Kaygıyla Nasıl Başa Çıkılır?
Eko–anksiyete dünya üzerinde yaşanan iklim krizine ve ekolojik sorunlara bağlı olarak kişinin kendisi ve gelecek nesiller için yoğun bir endişe duymasıdır. Keder, öfke, suçluluk gibi birçok farklı duygunun da eşlik edebileceği eko anksiyete günümüzde daha sık gözlemlenmeye başlamaktadır.
Devamını Oku