Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (MBCT) Nedir?
Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi, bilişsel psikoterapiyi bilinçli farkındalık yani mindfulness teknikleri ile birleştirir.
Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapide amaç, kişinin duygu, düşünce ve iç dünyasına karşı daha bilinçli bir kavrayış edinmesidir. Danışanın iç dünyasını yargılamadan gözlemlemesi ve sıkıntı yaratan negatif kalıplarına karşı farkındalık geliştirmesi hedeflenir.
Seanslarda mindfulness (bilinçli farkındalık), beden taraması, ana odaklanma egzersizleri gibi uygulamalara başvurulabilir. Öte yandan bilişsel davranışçı terapinin negatif düşünceleri tanıma, daha olumlu kalıplarla değiştirme gibi teknikleri de kullanılabilir.
Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi Hangi Psikolojik Sorunların Çözümünde Etkilidir?
Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (MBCT) kişinin kaygı, stres yaratan semptomları ile baş edebilmesi için bazı teknik ve egzersizler içerir. Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi temelde kişinin stres ve kaygı ile başa çıkma stratejileri geliştirmesi ve zorluklara karşı dirayet kazanmasında etkili olabilmektedir.
Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapide (MBCT) Seans Süreci
Bilinçli Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (MBCT) seansları genellikle grup formatında gerçekleştirilir ve birkaç ay sürebilir. Grup formatlı terapilerde katılımcıların deneyimlerini paylaşmaları ve sosyal destek ortamı oluşması sağlanabilir. Terapist kimi zaman ev ödevleri ile terapi sürecini destekleyebilir.