Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir?

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) kişinin duygu ve düşüncelerinde olumsuz etkide bulunan, yıkıcı ve rahatsız edici düşünce kalıplarını tanımlamasını ve bunları daha yapıcı olanlarla nasıl değiştireceğini öğrenmesini amaçlayan yapılandırılmış ve amaca yönelik bir psikoterapi yaklaşımıdır.

Bilişsel Davranışçı Terapinin (BDT) amaçları şunları içerebilir:

  • Kişinin kaygı yaratan, onu strese sokan düşünce hatalarını fark etmesini sağlayıp bunları gerçeklik çerçevesinde tekrar değerlendirmesini öğretmek
  • Kişiye karşılaştığı zor durumlarla baş etme yöntemleri geliştirmesini sağlamak için problem çözme becerileri kazandırmak
  • Kişinin kendine kabullenici, güven duygusu ile yaklaşmasını sağlamak

Bilişsel davranışçı terapi, uyumsuz ve negatif düşünce kalıplarını, tepkilerini ve davranışlarını belirleyerek bunları daha olumlu ve fonksiyonel olanlar ile değiştirmeyi hedefler. Bu yönü ile Bilişsel Terapi ve Davranışsal Terapi tekniklerini bir arada kullanır.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Hangi Psikolojik Sorunların Çözümünde Etkilidir?

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) kişinin mevcut inançlarına, düşünce hatalarına odaklanan kısa süreli bir psikoterapi yöntemidir. BDT birçok psikolojik soruna karşı destekleyicidir, bunlardan bazıları:

Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları
Depresyon
Bağımlılık
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Fobiler
Yeme Bozuklukları
Panik Atak
Öfke Problemleri
Kişilik Bozuklukları
Kayıp ve Yas
İlişki Problemleri
Sınav Kaygısı
Stres Yönetimi
Ayrılık / Boşanma Süreçleri
Travma Sonrası Stres Bozuklukları

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Seans Süreci

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) genellikle kısa süreli, amaç (semptom) odaklı, yapılandırılmış bir psikoterapi yaklaşımıdır. Yaklaşık 10-15 seans görüşmesi gerçekleştirilir ancak bu terapist ve danışan kararı ile daha uzun veya kısa olarak belirlenebilir.

Seans süresi yaklaşık 45-50 dakika şeklindedir ve genellikle haftada 1 görüşülür ancak terapistin çalışma şekline göre, sonlara yaklaşıldığında seans aralığı 2 hafta, 3 hafta gibi azaltılarak devam edilebilir.

Terapi başlangıcında terapist, danışanı Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) hakkında bilgilendirerek temel BDT teknik ve kavramlarını anlatır. Bu bilgi aktarımı Psikoeğitim olarak adlandırılır. Böylelikle, danışanın sürece dair algılayışı artmış, soru işaretleri azalmış olur.

Terapi sürecinin sonlarına yaklaşıldığında danışanın edindiği kazanımları pekiştirmek için bir terapist olmadan da yaşamda zorluklara karşı baş etme becerilerini tek başına da kullanabilmesine yönelik çalışmalar yapılabilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Kullanılan Teknikler

Psikoeğitim
Günlük Tutma / Not Alma
Düşünce Hatalarını Belirleme
Otomatik Düşünceleri Bulma
Rahatlama & Stres Azaltma Egzersizleri
Role Playing (Rol Oynama Tekniği)
Sokratik Sorgulama
Ev Ödevleri

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Uygulamayı indirin ve size en uygun psikologları inceleyin. Uzman psikoloğunuzla uyumunuzu görmek için 15 dakikalık ücretsiz ön görüşme yaparak terapi yolcuğunuza başlayın.