Duygu Odaklı Terapi Nedir?

Duygu odaklı terapi, bireylerin duygularını daha iyi fark etmelerine, anlamalarına ve düzenleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir psikoterapi yaklaşımıdır.

Duygu odaklı terapiler duyguların yaşamdaki deneyimlerin merkezinde olduğu ve kişinin çevresini ve kendisini algılayışını şekillendirdiği inancına dayanır.

Duygular aşırı bir hal alıp rahatsızlık vermeye başlandığında, patolojik semptomlar ortaya çıkararak psikiyatrik sıkıntılar ve kişinin yaşamında zorluklar doğurabilir.

Duygu Odaklı Terapi Hangi Psikolojik Sorunların Çözümünde Etkilidir?

Duyguları anlama ve düzenleme amacı taşıyan duygu odaklı terapiler birçok psikolojik rahatsızlıkta etkili olabilmektedir. Bunlardan bazıları:

Depresyon
Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)
Sosyal Problemler
Stres
Öz Farkındalık

Duygu Odaklı Terapide Seans Süreci

Duygu odaklı terapilerde seanslar genellikle duygular üzerine derinlemesine çalışma, duyguları ifade etme egzersizleri, duygusal farkındalık üzerine kuruludur.

Seans sayısı ve sıklığı bireysel ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir. Genellikle haftada bir kez ve 45-60 dakikalık seanslar halinde gerçekleşir. Ortalama haftada 1 kez seans buluşması gerçekleşir ancak terapist uygun gördüğü durumlarda iki haftada bir ya da haftada birden çok kez görüşebilmek de mümkün olabilir.

Duygu Odaklı Terapide Kullanılan Kavram ve Teknikler

Duyguları İfade Etme
Duygu Düzenleme
Farkındalık Kazanma Egzersizleri
Duygu Odaklı İşleme
Empati Egzersizi
Duygu Odaklı Ödevler

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Uygulamayı indirin ve size en uygun psikologları inceleyin. Uzman psikoloğunuzla uyumunuzu görmek için 15 dakikalık ücretsiz ön görüşme yaparak terapi yolcuğunuza başlayın.