EMDR Terapi Nedir?
EMDR terapi, özellikle travma kökenli semptomları, anı ve deneyimleri işlemeye yardımcı olur ve çeşitli psikiyatrik rahatsızlıkların iyileşme sürecinde destekleyicidir.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) İngilizce açılımının çevirisi “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olarak bilinir. Francine Shapiro tarafından 1980'lerin sonlarında geliştirilen teknik günümüzde sıkça başvurulan ve etkin olduğu gözlemlenen bir terapi tekniği olmuştur.
EMDR Terapi Hangi Psikolojik Sorunların Çözümünde Etkilidir?
EMDR terapinin işe yarayıp yaramadığı birçok kişinin merak ettiği bir konudur. EMDR terapi günümüzde pek çok psikiyatrik bozukluk için yardımcı olabilmektedir. EMDR tekniklerinini destekleyici olabileceği psikolojik sıkıntılardan bazıları şunlardır:
EMDR Terapide Seans Süreci
EMDR seanslarında terapist danışanı uyarımlar ile yönlendirir. Bu uyarımlar ile beyinde aktive edilen travmatik anıların duygusal yoğunluğu azaltılarak yeniden işlenmesi amaçlanır. EMDR terapi süreci genellikle sekiz aşamadan oluşur:
- Danışanın Öyküsü / Terapi Planlaması
- Hazırlık
- Değerlendirme
- Duyarsızlaştırma
- Yerleştirme
- Beden Tarama
- Kapanış
- Yeniden Değerlendirme
Seans süreci sonunda danışanın travmatik anıları ile ilişkilendirdiği olumsuz inançları tanımlaması ve yeni bakış açıları kazanması mümkün olabilmektedir.