Psikodinamik / Psikanalitik Terapi Nedir?
Psikanalitik ya da psikodinamik terapiler Sigmund Freud’un psikanaliz kuramına dayanan konuşma terapisi ekolleridir. Çocukluk deneyimlerine, ebeveyn ilişkilerine ve bilinçdışı zihnin kişinin davranışları üzerindeki etkilerine odaklanarak psikolojik sıkıntı ve rahatsızlıkların üstesinden gelmeyi amaçlar.
Freud bilinçdışını doyurulmayan ve sürekli gün yüzüne çıkmayı bekleyen arzuların oluşturduğunu savunur. Ona göre bu bilinçsiz etkiler toplum yasaları ile karşılaştığında kişide çatışmalar doğurarak rahatsızlıklara yol açabilir.
Psikanalitik terapilerde terapist ve danışan arasındaki terapötik ilişki ayrı bir önem taşır. Kurulan terapötik ilişki, terapi sürecine ait bir çalışma alanı sağlar. Danışanın terapiste karşı tutum ve davranışları onun içselleştirilmiş ilişkilerine ilişkin ipuçları taşır. Bu tutum danışanın terapiste yönelik aktarımıdır. Terapist ise seans süresince kendisinin danışana yönelik tutumları, onun kendi zihninde uyandırdıkları hakkında sorgulayıcıdır. Terapistte uyandırılan duygu ve düşünceler karşı aktarım kavramını ifade eder.
Psikodinamik / Psikanalitik Terapi Hangi Psikolojik Sorunların Çözümünde Etkilidir?
Psikodinamik / psikanalitik terapi kişinin şu anki duygu, düşünce ve davranışları üzerinde etkisi bulunan geçmiş deneyimlerine karşı bir farkındalık geliştirmesi, bilinç dışını bilinç düzeyine kazandırarak anlamlandırması ve kişiliği ile bütünleştirmesi süreçlerini içerir. Psikanalitik yönelimli psikoterapiler genel olarak içgörü kazandırmak konusunda oldukça faydalıdır ancak yardımcı olabileceği bazı psikolojik bozukluklar şunlardır:
Psikodinamik / Psikanalitik Terapi Seans Süreci
Psikanalitik terapi seansları haftada bir ya da iki seans olmak üzere gerçekleşir. Seans sürecinde amaç danışanın bastırdığı, çeşitli sebeplerden benliğinden uzaklaştırmaya çalıştığı bilinç dışı materyalleri gün yüzüne çıkarıp içgörü kazanmasıdır. Danışan kazandığı içgörü ile gerçek isteklerinin, arzu ve hayallerinin farkına varacak ve bu şekilde yaşamında tekrarlayan örüntülerden arınacaktır.
Psikanalitik yönelimli psikoterapilerde hızlı bir süreç beklenmez. Farkındalığı kazanması gereken kişi danışandır, bilinç dışının kabul edilemez arzu ve isteklerinin yüzeye çıkması uzun bir süreç olabilir ve bu ortaya çıkış ancak danışan hazır olduğunda olabilir. Bireysel farklılıklar ve farklı direnç mekanizmaları psikanalitik terapilerin süresini değiştirebilir.