Sistemik Aile Terapisi Nedir?

Sistemik aile terapisi, kişilerin bireysel sorunları yerine aile yapısına dair sorunlarına odaklanır. Sistemik Aile Terapisi, aile içerisindeki ilişkilerin birbirlerine bağlı olduğunu ve belli örüntülerin yansımaları olduğu ilkesine dayanır. İşlevsel olmayan örüntüleri tanımlayarak bunlar üzerine konuşmak hedeflenir.

Sistemik Aile Terapisi Hangi Psikolojik Sorunların Çözümünde Etkilidir?

Sistemin aile terapisinde aile üyelerinin iş birliği ve seanslardaki aktifliği önemlidir. Terapist ve aile üyeleri beraber çalışır, hedefler belirler ve değişim yolları arar. Uygulama alanları çift aile terapisi ile benzerdir.

Çocuk ve Ergen Psikolojik Sıkıntıları
Cinsel Problemler
Boşanma ve Ayrılık Süreçleri
Çocuk Bakımı ve Ebeveynlik
Okul Problemleri / Sınav Kaygısı
Travmatik Olaylar
Kayıp ve Yas
Psikosomatik Rahatsızlıklar

Sistemik Aile Terapisinde Seans Süreci

Sistemik aile terapisinde genel terapi süreci terapistin bir değerlendirme görüşmesi ile aile dinamiklerini, iletişim kalıplarını, aile içerisi güç dengelerini ve ilişki örüntülerini tanıması ile başlar. İlerleyen seanslarda işlevsiz veya yıkıcı örüntüler keşfedilerek üzerine konuşulmaya, daha derin bir anlayış geliştirmeye odaklanılır. İletişim becerilerini geliştirmek, yeni dinamikler geliştirmek, empati ve anlayışı artırmak teşvik edilir. Süreç danışanların aktifliği, iş birliğine açıklığı ve ortak noktada buluşma motivasyonuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kısa süreli bir terapi olabileceği gibi uzun süreli de olabilir.

Sistemik Aile Terapisinde Kullanılan Kavram ve Teknikler

Aile Panosu
Haritalama Tekniği
Duygu Düzenleme
Rol Canlandırma
Yeniden Çerçeveleme

Daha iyi hissetmeye bugün başlayın

Uygulamayı indirin ve size en uygun psikologları inceleyin. Uzman psikoloğunuzla uyumunuzu görmek için 15 dakikalık ücretsiz ön görüşme yaparak terapi yolcuğunuza başlayın.